Čistozrnný chlebík bez múky a droždia 1


Čistozrnný chlebík bez múky a droždia vhodný aj pri chudnutí_20150228_181153

Hneď na začiatku chcem povedať, že v žiadnom prípade nepatrím medzi tých, ktorí sú hlboko presvedčení, že za obezitu aj všetky zdravotné problémy môže pšenica a sacharidy. Takto otázka podľa mňa ani nestojí. Problém je v „rozumnej a zdravej miere“, ktorú buď máme, alebo – nemáme.

Preto som pre vás práve v mene zachovania zdravej a rozumnej miery, ale aj kvôli obohateniu vášho jedálnička pripravila nasledujúci recept na chlebík bez múky. Je veľmi chutný a nabitý fakt samými dobrými a zdravými potravinami.

 

Dala som ho dokopy z troch rôznych receptov asi takýmto systémom: tak toto určite nie, toto áno, ale oveľa menej, toto tiež áno, z tohto pridáme, z tohto uberieme, namiesto tohto dáme toto…

 

Ako sa mi to v konečnom dôsledku podarilo, to už nechám na vás, nám doma, aj všetkým, ktorým som ho už stihla povedať, veľmi chutil.

 

 

 

Potrebujeme:

 

50 g slnečnicových semienok, 50 g tekvicových semienok, 50 g sezamových semienok, 75 g mletých vlašských orechov, 20 g čerstvo zomletých ľanových semienok, 20 g chia semienok, 16 g Psyllia, 135 g pohánkových vločiek, 20 g repkového oleja, 1 čajovú lyžičku soli, 360 ml vody

 

Postup:

 

Všetky suroviny spolu dôkladne premiešame. Chlebíčkovú formu vystelieme papierom na pečenie a hmotu – budúci chlebík – do nej urovnáme (mne sa osvedčila gumená stierka namočená do vody) a necháme ho oddychovať v chladničke asi 2 hodiny.

 

Rúru si rozohrejeme na 200 stupňov C a pri tejto teplote pečieme 30 – 35 minút. Chlebík vyklopíme z formy, prevrátime ho „dolu hlavou“ a dopekáme ešte na plechu pri teplote 175 stupňov C približne 15 – 20 minút. Tieto časy pečenia sú orientačné, každá rúra môže piecť trochu inak, ale žiadne výrazné rozdiely to nebudú.

 

 

Po upečení dáme túto dobrotu vychladnúť na mriežku.

 

Ako ste si určite všimli, tento chlebík je vhodný aj pre tých, ktorí trpia celiakiou či laktózovou intoleranciou, alergiou na sóju alebo neznášanlivosťou droždia.

 

 

Pre tých, ktorí majú radi vo veciach jasno a radi sledujú svoj prídel jednotlivých makroživín, som vyrátala aj výživové a energetické hodnoty na 100 gramov:

Energetická hodnota: 1137 kJ/270 kcal

Bielkoviny: 9,35 g

Sacharidy: 18,16 g

Tuky: 17 g

Vláknina: 5,7 g

 

 

Aby ste si boli istí, že dáte do bruška len samé dobré veci, aspoň stručných pár riadkov o použitých surovinách:

 

 

Pohánka

Najviac sa na nej oceňuje vysoký obsah rutínu, ktorý pôsobí blahodarne na cievny systém. Má totiž schopnosť spevňovať oslabenú cievnu stenu, čím môže pomáhať pri predchádzaní podliatin, úprave krvného tlaku či problémov s kŕčovými žilami. Pohánka obsahuje aj cenný vitamín cholín, ktorý pomáha pri regenerácii pečeňových buniek a odbúravaní tuku v pečeni.

 

Ďalšou cennou vlastnosťou pohánky je kyselina linoleová, ktorá pomáha znižovať hladinu cholesterolu v krvi.

 

 

Slnečnicové semienka

Sú nielen veľmi chutné, ale aj doslova  „nadupané“ antioxidantmi ako je vitamín E a selén. Neutralizujú voľné radikály, čím spomaľujú proces starnutia. Obsahujú veľké množstvo horčíka, ktorý pomáha napríklad pri migrénach a astme.

 

Konzumácia semienok upokojuje nervy, znižuje krvný tlak, pôsobí preventívne proti kardiovaskulárnym chorobám, priaznivo pôsobí na pokožku, sliznice a nervový systém. Podiel na tom má okrem iného vitamín B1. Obsahujú aj nenasýtené mastné kyseliny.

 

Tekvicové semienka

Sú dobre známe pre ich blahodarný účinok na činnosť prostaty. S tekvicovými semienkami a tiež s olejom z nich je spojená aj prevencia proti zápalom močových ciest. Najväčšie efekty prinášajú ešte pred prepuknutím problémov alebo na ich začiatku. Pozitívnu rolu zohrávajú aj ako doplnok klasickej liečby.

 

Sú bohaté na zinok a vitamín E, sú v nich aj prírodné hormonálne účinné látky (kukurbitol) a ďalšie zložky, ktoré spomaľujú starnutie a pôsobia proti degeneratívnym procesom.

 

Vďaka vysokému zastúpeniu vitamínov (A, D, B1, B2, B6) a minerálnych látok (selén, draslík, vápnik, fosfor, horčík, meď, mangán, železo) pôsobia  pozitívne na stav vlasov a kvalitu nechtov. Obsahujú aj cenné nenasýtené mastné kyseliny. Pomáhajú stabilizovať hladinu glukózy v krvi pri diabete.

 

Sezamové semienka

 

Patria medzi najzdravšie. Vďaka vysokému obsahu karoténu v kombinácii s horčíkom, vápnikom a zinkom sú vynikajúcim liekom na choroby očí, slizníc, kože, nechtov a vlasov. Sú veľmi prospešné pri prevencii a liečbe osteoporózy, osteomalácie, zlomenín kostí, chrupaviek, chrbtice a zubov.

 

Vysoký obsah vitamínov B, horčíka, fosforu a vápnika veľmi prospieva nervom, sezam je teda výborným liekom na neurózy, depresie a psychózy. Zvyšuje imunitu a výrazne zlepšuje látkovú výmenu.

 

Ľanové semienka

 

Sú najbohatším rastlinným zdrojom kyseliny alfa-linolenovej (ALA) a omega-3 polynenasýtených kyselín. Ďalším dôležitým zdravotným prínosom ľanových semienok sú fytoestrogény, známe ako lignany. Ľanové semienka sú najbohatším rastlinným zdrojom týchto látok,  obsahuje ich 75 – 750× viac než ostatné rastlinné zdroje.

 

Vzhľadom na vysoký obsah aktívnych látok sa uplatňuje v prevencii kardiovaskulárnych ochorení, niektorých typov rakoviny, diabetu a ochorení pečene. Ako pravidelná súčasť dennej stravy prispievajú k zdravým kostiam a posilňujú imunitný systém, pomáhajú pri prevencii obezity a zmierňujú menopauzálne symptómy.

 

Využíva sa ako ideálny prostriedok proti zápche, a to vďaka vysokému obsahu vlákniny. Dokonca má schopnosť tlmiť hlad tým, že znižuje glykemický index potravín.

 

Použitie:

Lúpané semienka môžeme konzumovať samostatne ako oriešky, v pečive, ktorému dodajú výbornú chuť a lepšie zasýtia (vhodnejšie je pridávať ich do cesta, než nimi posýpať povrch chleba, pretože pri pečení rýchlo zhoria a tým môžu uškodiť nášmu zdraviu), môžeme ich pridávať do zeleninových šalátov, zlepšiť nimi müssli. Dôležité je dobre ich rozžuť, inak by mohli prejsť tráviacim traktom bez toho, aby si z nich telo z nich bolo schopné odobrať všetky cenné látky.

 

Chia semienka

Poznali ich už  starí Aztékovia a Mayovia. Sú bohatým prírodným zdrojom omega 3-mastných kyselín, vlákniny, vápnika, ale aj vitamínov skupiny B a antioxidantov. Vďaka tomuto všetkému pomáhajú stabilizovať hladinu cukru v krvi, udržiavať v tele rovnovnáhu vody, podporovať detoxikáciu organizmus a priaznivo pôsobiť na celý srdcovo-cievny systém.

 

 

Psyllium

Prírodná rozpustná vláknina, o ktorej už počul isto každý. Po zmiešaní s vodou výrazne zväčší svoj objem (25- až 40-násobne) a vytvorí gél, ktorý je schopný absorbovať toxíny z čriev. Medzi jeho ďalšie dobré vlastnosti patrí schopnosť zasýtiť na dlhý čas, čo je veľmi výhodné pri chudnutí.

 

Psyllium pomáha pri očiste tráviaceho ústrojenstva, podporuje funkcie črevného traktu, výborne vplýva na pravidelné vyprázdňovanie. Pomáha udržiavať správnu hladinu cholesterolu, podporuje správny metabolizmus tukov.

e-book zdarma 2

Maja Hlavandová

Foto: autorka

Chcete dostávať tipy na štíhlu líniu?

Zanechajte mi na seba kontakt a ja vám horúce novinky pošlem.


O Maria Hlavandová

Vitajte na mojej webovej stránke. Volám sa Maja Hlavandová a pomáham ľuďom pochopiť, prečo sa im zmenšilo oblečenie v skrini a ako to urobiť, aby aj tanier bol plný chutných jedál, aj chudnutie bolo príjemné a bez jojo efektu.


Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Jedna myšlienka “Čistozrnný chlebík bez múky a droždia