Kurz 12 hodín ku zdraviu


Čo dnes nakúpim, to zajtra zjem  a to si – obrazne povedané – napozajtra oblečiem. Možno ste už počuli, že strava môže byť cestou aj k zdraviu, aj k chorobe. A práve od toho, čo dnes vložíte v hyper-, super- alebo len obyčajnom markete do košíka, závisí do značnej miery vaše zdravie.

Viete sa orientovať v tých tisícoch krásnych obalov v regáloch obchodov? Viete, čo sa skrýva za mnohokrát tajomnými slovami na etiketách potravín? Viete, prečo vložiť do košíka práve túto škatuľku, ale tamtú už určite nie? Naozaj to viete? „Jedlo nech je tvojím liekom, nie lieky tvojím jedlom„, to je známy výrok slávneho Hippokrata (460 – 380 pred n.l.). Ako by sa zatváril, keby si dnes prezrel, čo jeme?
Cintorín na tanieri? Ďakujem, neprosím…

Ani vy ? Robíte dobre. Podľa odborníkov až 70 % nášho zdravia ovplyvňuje výživa. Predstavte si, o koľko by mohlo byť menej infarktov, mozgových príhod, vysokého krvného tlaku, cukrovky II. typu, astmy, rôznych alergií, vysokého cholesterolu, obezity či „len“ vypadávania vlasov, únavy, bolestí kĺbov, chrbtice…, keby sme lepšie vedeli, čo nakúpiť a čo dať na tanier!  Koľko ľudí by bolo zdravších, šťastnejších, spokojnejších, o koľko viac by si mohli vychutnávať život a tráviť menej času chodením po lekároch a užívaním liekov, o koľko viac ľudí by si mohlo prinavrátiť zdravie, či zachovať to, ktoré zatiaľ majú?

Jedlo je cesta aj k zdraviu, aj k chorobe. Ukáž mi, čo nakupuješ a čo si dávaš na tanier a ja ti poviem, ktorou cestou si sa vybral. Príliš zjednodušené? Verte, že nie.

Každodenná prax s klientmi ma vždy znova a znova utvrdzuje v tom, že málokto sa vie v súčasnosti dobre orientovať v záplave potravín. Dokonca aj tých zdravých. Lebo aj medzi tými, ktoré sa takto volajú, respektíve pri ktorých sa nás výrobcovia snažia presvedčiť, že takými sú, sa nájde veľa šmejdov, šitovín, cintorínu.

Ako ich oddeliť od tých, ktoré nášmu zdraviu prospievajú? Jednoducho – naučíme sa rozlišovať ich, naučíme sa čítať etikety a nebudeme závislí od toho, čo sa nám niekto snaží podsunúť bez ohľadu na podstatu. Lebo obsah rozhoduje, nie názov.

Vieme, čo naozaj jeme?
Možno si mnohí myslíme, že áno. Ale praktiky výrobcov a predajcov potravín sú čoraz rafinovanejšie, sofistikovanejšie a – zákernejšie. Našinec si zvykne na kadečo, ale tipnite si, čo môže byť toto:  sušené mlieko, kukuričný škrob, biele farbivo, bravčová želatína. Viete, o aké „jedlo“ išlo? O jedno z najzdravších, o jogurt… Že by tam teda mali byť „nejaké“ mliečne baktérie a nemala byť bravčová želatína a biele farbivo a… ?
Žiaľ, podobné zákernosti nás čakajú nielen v regáli s jogurtmi. Ako sa teda orientovať, ako si vybrať tie naozaj zdravé potraviny, čo hľadať na etiketách, podľa čoho sa rozhodnúť, či kúpiť tento olej alebo ten vedľa (cena naozaj nie je dobrým kritériom pri rozhodovaní), ktoré mäsové výrobky áno a ktoré nie a prečo, atď., atď. O tomto všetkom budeme hovoriť v kurze. Žiadne nudné prednášky, len prax, prax a ešte raz prax.

12 hodín k zdraviu alebo berieme to od podlahy a budete si naozaj istí, za čo máte minúť peniaze v potravinách.  Keď ide o zdravie, kompromisy neuznávame, a tak postupne preberieme všetky komodity, bez ktorých si svoju chladničku či špajzu nevieme predstaviť: mäso a mäsové výrobky, mlieko a mliečne výrobky, obilniny, ovocie a zeleninu, ryby… , ale aj to, aký podiel by mali tvoriť v našej strave.

Myslíte to sebou, svojím zdravím a zdravím svojich najbližších a najmilších dobre? Tak sa určite stretneme na kurze.

 

Dôležité informácie o kurze 12 hodín ku zdraviu

Miesto konania kurzu: Štúdio Harmónia, Robotnícka 6, Banská Bystrica

Dĺžka trvania kurzu: 12 týždňov.

Frekvencia stretnutí: 1-krát týždenne v trvaní cca 1 hodiny.

Cena kurzu: 80 €. 

POZOR: prví desiati prihlásení do kurzu majú 50% zľavu.

 

Cena kurzu 12 hodín ku zdraviu zahŕňa:
  • analýzu zdravotných rizík na medicínskom analyzéri TANITA na začiatku kurzu, v polovici aj na konci kurzu. Meranie obsahuje:  Telesnú hmotnosť, kg + % podkožného tuku jednotlivých partií, množstvo orgánového viscerálneho tuku, svalovú hmotu jednotlivých partií,  zavápnenosť a mineralizáciu kostí, vek orgánov, denný príjem kcal. ..
  • 3-krát zdravé jedlo
  • pitný režim

 

Čo o kurze povedali naši klienti:

 

Angelika:  „Do kurzu som sa prihlásila, aby som lepšie pochopila zloženia vhodných/nevhodných potravín. Očakávala som od neho informácie o pomeroch jednotlivých zložiek potravín a moje očakávania sa splnili na 100 %. Informácie, ktoré som získala, boli pre mňa veľmi zaujímavé. Teraz potraviny vyberám a kupujem podľa ich zloženia, niektoré som úplne vylúčila. Selektujem výber v chlebe, mäsových a mliečnych výrobkoch, viac nakupujem tie vhodnejšie, s lepším zložením, lebo teraz to už viem rozlíšiť.  Na kurze oceňujem aj stručné fakty, podávané tzv. „po lopate“.“
Janka: „Chcela som získať informácie o výžive a stravovaní, ako zlepšiť stravovacie návyky. Moje očakávania sa splnili, kurz mi pomohol pri orientácii na kvalitu potravín. Informácie boli zaujímavé, získala som vďaka nim komplexnejší prehľad o potravinách. Pri niektorých som sa utvrdila, že ich nakupujem správne, iné som nahradila vhodnejšími, niektoré dostali odo mňa aj „červenú“. Viac sa po absolvovaní kurzu zameriavam na zloženie, oceňujem na kurze kvalitu a aj množstvo informácií, ktoré som dostala.“

 

Lydka: „Vzhľadom na neustále publikované informácie v médiách v súvislosti s potravinami som sa chcela dozvedieť viac.  Informácie, ktoré som sa dozvedela, boli pre mňa niekedy až šokujúce. Dnes vďaka kurzu si vždy v obchode nájdem čas na preštudovanie zloženia, aj keď niekedy musím použiť lupu. Už viem, čo nekupovať, viem si vybrať syry, jogurty aj chlieb a podľa potreby si ich urobím aj sama na základe toho, čo som sa v kurze naučila.“ Stopku“ som dala nakupovaniu mnohých keksíkov, mussli, rôznym mäkkým salámam, tzv. pokusom o šunku či rybacie konzervy. Veľmi oceňujem, že sme na kurze rozoberali aj zloženie potravín, ktoré sme bežne nakupovali a aj na nich sme sa konkrétne učili, ktoré sú naozaj pre naše zdravie prínosom. Oceňujem prehľad, informovanosť, bolo to veľmi zaujímavé, zábavné aj poučné. Odporúčam každému.“

 

Božka: „Poznatky z kurzu do značnej miery ovplyvnili sortiment potravín, ktoré teraz vyberám a nakupujem, získala som lepší prehľad a aj viac študujem zloženie potravín, lebo už viem, na čo sa mám pri čítaní zamerať, čo je v zložení toho-ktorého výrobku podstatné a dôležité. Kurz bol výborný vo všetkom, informácie veľmi zaujímavé. Oceňujem aj odbornosť.“
Pekný deň, vitajte na mojej webovej stránke. Volám sa Maja Hlavandová a pomáham ľuďom, ako ste aj vy, znova sa môcť tešiť z pekného a zdravého tela. Rada pomôžem aj vám!