Mäsovo-zeleninová roláda so syrom


 

Stavím sa, že tento recept nepoznáte. Ak teda nie sme práve rodina alebo ste u nás ešte neboli na návšteve 🙂 Patrí medzi naše tradičné rodinné striebro a ani nechcem počítať, koľko má rokov. Túto roládu robievala ešte moja stará mama, takže tento recept musí mať aspoň  50 rokov a viac.

 

Som si však istá, že keď túto dobrotu ochutnáte, stane sa súčasťou aj vášho jedálneho lístka.

 

Možno vás prekvapí, že hoci sme na stránkach venovaných chudnutiu, je v recepte použité bravčové mäso. Často sa stretávam u svojich klientov s prekvapenou reakciou: „Čože?! Bravčové mäso pri chudnutí?!“

 

Fakt je však taký, že chudé bravčové stehno obsahuje podstatne menej tuku ako napríklad kuracie stehienko, ktoré mnohí považujú za prototyp diétneho jedla. Pre lepšiu predstavivosť – chudé bravčové stehno či panenka obsahujú trikrát menej tuku ako spomínané kuracie stehienko.

 

Ako vidíte, ani vtedy, keď chcete schudnúť alebo sa len snažíte o zdravé racionálne stravovanie, úplne vyradiť tento druh mäsa zo svojho jedálnička.

 

Ale dosť bolo rečí, poďme sa do toho pustiť.

 

Potrebujeme:

 

500 g chudého bravčového stehna (alebo  kombinácia bravčového a hovädzieho mäsa v pomere 3:1)

2 vajcia

15 g čerstvej petržlenovej vňati

sušená saturejka (rozhodne musí byť)

mleté čierne korenie

soľ

2 nastrúhané mrkvy

1 nastrúhaný petržlen (koreň)

asi  300 g sterilizovaného hrášku

50 g nastrúhaného syra 30 % t.v.s.

10 g oleja

 

Ako na to?

Bravčové stehno pomelieme. V mise ho dôkladne „vymiesime“ s vajcami (túto časť práce s radosťou zverme mužskej časti domácnosti,  predsa len je potrebná väčšia sila v rukách). Vymiesené mäso by malo mať jemnú konzistenciu. Pridáme soľ, mleté čierne korenie, nasekanú čerstvú petržlenovú vňať a saturejku – nedávame jej veľa, asi toľko ako majoránky do harule 🙂 a znova dobre vymiesime.

 

Odložíme na pár hodín do chladničky.

 

A potom  už môžeme ísť na vec:

 

Mäso vyberieme z chladničky a rozprestrieme na potravinovú fóliu. Aby sa nám lepšie pracovalo, fóliu jemne potrieme vodou alebo olejom, ruky si navlhčíme vodou:

 

 

chudnite-zdravo-mäsovo-zeleninová-roláda-so-syrom-1

 

 

Na mäso postupne navrstvíme nastrúhaný petržlen:

 

chudnite-zdravo-mäsovo-zeleninová-roláda-so-syrom-2

 

 

… nastrúhanú mrkvu:

 

chudnite-zdravo-mäsovo-zeleninová-roláda-so-syrom-3

 

 

… posypeme hráškom:

 

chudnite-zdravo-mäsovo-zeleninová-roláda-so-syrom-4

 

 

… pomocou potravinovej fólie skrútime do tvaru rolády:

 

chudnite-zdravo-mäsovo-zeleninová-roláda-so-syrom-5

 

 

… prenesieme na plech jemne potretý olejom:

 

chudnite-zdravo-mäsovo-zeleninová-roláda-so-syrom-6

 

 

… a posypeme nastrúhaným syrom:

 

chudnite-zdravo-mäsovo-zeleninová-roláda-so-syrom-7

 

 

Rúru si rozohrejeme na 200 stupňov Celzia a kým sa tak stane, necháme plech s pripravenou roládou pri izbovej teplote. Vyhneme sa tak teplotnému šoku, ktorý by sme spôsobili, keby sme mäso rovno z chladničky vložili do rozhorúčenej rúry a ktorý by mohol spôsobiť, že mäsko bude suché.

 

Keď sa nám už rúra vyhriala, na plech nalejeme asi 1 dl vody a vložíme našu budúcu dobrotu upiecť. Bude to trvať asi 25 minút. Po prvých 10 minútach znížime teplotu rúry na 175 stupňov Celzia.

 

 

Výsledok bude vyzerať asi takto:

 

chudnite-zdravo-mäsovo-zeleninová-roláda-so-syrom-8

 

Aby som nezabudla – čakali sme návštevu, takže som robila z dupľovanej dávky. Vaša roláda bude teda o polovicu menšia.

 

Podávame buď so zemiakmi uvarenými v šupke alebo s celozrnným chlebom a samozrejme, nezabudneme na riadnu kopu šalátu.

 

A ešte niečo – chutí rovnako dobre aj na studeno.

 

Želám dobrú chuť!

 

Čo je to saturejka

Je mi vždy ľúto, keď zistím, ako málo z nás pozná túto skvelú bylinku a ako ešte menej ľudí ju vo svojej kuchyni aj používa.

 

Rozšírená je najmä v talianskej a balkánskej kuchyni (pod názvom čubrica) a býva súčasťou aj bylinkových zmesí. Stretla som sa s ňou napríklad v provensálskej alebo balkánskej koreninovej zmesi, ktorú u nás predávajú. Dostať ju už však kúpiť aj ako samostatné korenie pod názvom Saturejka záhradná.

 

Aj v tomto prípade však platí, že najlepšia je tá, ktorú si dopestujete sami – hoci aj na balkóne, pretože vôbec nie je náročná na pestovanie. Ak budete mať trochu šťastia, už v tomto období môžete u šikovných trhovníkov nájsť hotové priesadky. Stačia vám 2-3 a budete mať dostatočnú zásobu tejto skvelej bylinky na celý rok.

 

Mimochodom, milujú ju aj včielky a čmeliaky a je aj veľmi pekná, má krásne drobné bielo-ružové kvietky.

 

saturejka-záhradná

 

Medzi jej pozitívne účinky patrí napríklad zníženie nadúvania, preto sa používa do strukovín. Pomáha  aj ľuďom, ktorí majú „pomalé“ trávenie, preto sa pridáva napríklad do mletých mias. Skvelá je však aj v dusenej zelenine.

 

V herbároch sa však dočítate aj to, že uvoľňuje kŕče, pomáha pri nevoľnosti a hnačke, že má antispetické účinky, že zlepšuje vykašliavanie, že tlmí bolesť hrdla, že sa užíva pri poruchách menštruačného cyklu, či dokonca to, že sa už v minulosti stala obľúbenou súčasťou nápojov lásky, lebo vraj má afrodiziakálne účinky.

 

Myslím, že je to dosť dôvodov na to, aby ste jej príjemnú korenistú chuť  ochutnali aj u vás doma, ak ju ešte nepoznáte.

 

Maja Hlavandová

 

 

 

 

 

 

Chcete dostávať tipy na štíhlu líniu?

Zanechajte mi na seba kontakt a ja vám horúce novinky pošlem.


O Maria Hlavandová

Vitajte na mojej webovej stránke. Volám sa Maja Hlavandová a pomáham ľuďom pochopiť, prečo sa im zmenšilo oblečenie v skrini a ako to urobiť, aby aj tanier bol plný chutných jedál, aj chudnutie bolo príjemné a bez jojo efektu.

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *