Minerálne látky a ich úloha 5


Minerálne_látky_aich_úloha_pixabayfreeMinerálne látky sú anorganické látky obsiahnuté v tele len v malých množstvách. Minerálne látky a stopové prvky sú pre náš život mimoriadne dôležité, ale ľudský organizmus ich nie je schopný vytvoriť sám. Ich nedostatok vedie k rôznym ochoreniam a funkčným poruchám.
Podľa množstva, v ktorom sa jednotlivé prvky v organizme nachádzajú, môžeme minerály rozdeliť na makroelementy a mikroelementy.

 

Makroelementy: vápnik, horčík, chlór, fosfor, draslík, sodík a síra. Minerálne látky sú potrebné vo veľkých množstvách.

 

Mikroelementy (stopové prvky): železo, meď, zinok, jód, selén, mangán, fluór, chróm, molybdén, kobalt a ďalšie. Náš organizmus využíva len niekoľko tisícin alebo milióntin gramov stopových prvkov, ich prítomnosť v organizme je však pre udržanie zdravia nevyhnutná.

 

Minerálne látky majú v organizme trojakú úlohu:

 

  1. Sú súčasťou kostí a zubov. Dodávajú kostre pevnosť a pružnosť. Do tejto kategórie patrí vápnik, fosfor, horčík.

 

  • 2. Ako nerozpustné soli pomáhajú kontrolovať zloženie telesných tekutín a buniek. Je to sodík a chlór v tekutinách mimo bunky, draslík, horčík a fosfor vovnútri buniek. Udržujú osmotický tlak, zabezpečujú stále pH krvnej plazmy, uľahčujú výmenu látok cez membránu bunky smerom von aj dnu.

 

  • 3. Sú súčasťou aminokyselín (napríklad síra v methioníne a cysteíne), hemoglobínu, nukleových kyselín (fosfor), bielkovín (fosfor, síra, železo, meď), enzýmov (meď, horčík, zinok, jód, kobalt), hormónov, vitamínov a iných zlúčenín. Niektoré v spojení s bielkovinami sú dôležitým prepravným prostriedkom. Sú dôležité pre činnosť nervovej sústavy, regulujú dráždivosť, aktivujú enzymatické systémy, angažujú sa na riadení základných psychických procesov. Niektoré minerály sa zúčastňujú na prevencii rakoviny, osteoporózy a iných chronických chorôb.

 

  • Minerálne látky nedodávajú telu žiadnu energiu, zúčastňujú sa však na látkovej premene. Minerály spolupracujú s vitamínmi a ich účinok je navzájom úzko spojený.

 

Napríklad vitamíny skupiny B sa vstrebávajú len vtedy, ak je prítomný fosfor. Vitamín C výrazne zvyšuje vstrebávanie železa a vápnik by sa nemohol vstrebať bez pomoci vitamínu D. Zinok podporuje uvoľňovanie vitamínu A zo zásob v pečeni.

Niektoré minerálne prvky sú súčasťou vitamínov: vitamín B1 obsahuje síru a vitamín B12 kobalt.

 

Minerály môžu mať dve podoby – organickú (viazané v organických zlúčeninách rastlinných a živočíšnych tkanív) a anorganickú (čisté minerály alebo anorganické zlúčeniny).

Na vstrebávanie, premenu a využitie v organizme je výhodnejšie prijímať niektoré prvky v organickej podobe (napr. železo).

 

Niektoré zase prijímame v podobe anorganickej (sodík a chlór zo soli). V anorganickej podobe však môžu byť určité minerály pre naše bunky jedovaté.

 

Potreba minerálnych látok závisí od veku, fyziologického stavu, od požívanej stravy aj od životných a pracovných podmienok. Niektoré musíme prijímať denne v gramových dávkach (napr. vápnik, fosfor, draslík), iné len v zlomkoch miligramov ako stopové prvky ( napr. jód, fluór).

 

Naša denná strava má len malý podiel minerálov. Dospelý človek vydáva zo svojho tela asi 20 – 30 gramov minerálnych látok denne.

 

Často dochádza k minerálovej nerovnováhe – nadmernému príjmu jedného prvku, čo spôsobí zvýšené straty iného.

 

Makroelementy

 

Vápnik (Ca)

Je jedným z najdôležitejších minerálov v tele. Je základom zubov a kostí. Je nenahraditeľný pre funkciu buniek, svalové sťahy, prenos nervových impulzov a zrážanie krvi. Spolu s horčíkom a fosforom je základným stavebným prvkom kostry a zubov.

Znižuje krvný tlak, je potrebný na zrážanie krvi, hojenie a činnosť svalov vrátane srdca, znižuje hladinu cholesterolu a chráni pred kardiovaskulárnymi chorobami. Chráni pred bolesťami kĺbov, reumatickými zápalmi kĺbov, zmenami kostí, zlomeninami.

Udržuje našu pokožku zdravú. Upokojuje nervy, chráni pred nespavosťou, nervozitou, necitlivosťou horných a dolných končatín, pred stratou pamäti, depresiami, podráždenosťou a inými duševnými poruchami.

 

Funkcie v organizme: udržuje zdravé kosti a zuby, pomáha v prevencii postupujúceho úbytku kostnej hmoty a osteoporózy, podporuje činnosť srdcového svalu a ostatných svalov, nervové vzruchy a krvnú zrážanlivosť, regulátor výmeny horčíka a draslíka, znižuje krvný tlak, zmierňuje poruchy trávenia a pôsobí proti rakovine hrubého čreva.

 

Nedostatok vápnika môže spôsobovať: bolesti kĺbov, lámavosť nechtov, vznik ekzémov, búchanie srdca, vysoký tlak, nespavosť, svalové kŕče, nervozitu, necitlivosť horných a dolných končatín, bielu pleť, reumatické zápaly kĺbov, krivicu, kazenie zubov, strácanie pamäti, depresie. Nedostatkom môžu trpieť ľudia so sedavým zamestnaním, ľudia s vysokou konzumáciou mäsa a nízkou konzumáciou zeleniny.

 

Dôležitý pritom nie je len dostatok samotného vápnika, ale i vitamínu D, ktorý pomáha pri ukladaní vápnika do kostnej hmoty.

 

Nedostatok niektorého z týchto faktorov je príčinou krivice (rachitídy). Starším ľuďom ubúda vápnik z kostnej hmoty, čo sa prejavuje ako tzv. osteoporóza (rednutie kostí). Kosti sú krehké, ľahko sa lámu a zlomeniny sa naopak ťažko a veľmi zdĺhavo hoja.

 

Príznaky nadbytku: Užívanie vápnikových doplnkov môže narušiť vstrebávanie iných minerálov – zinku, železa a horčíka. Vysoké dávky môžu tiež viesť k tvorbe obličkových kameňov, vápenateniu mäkkých tkanív (srdca, ciev, pankreasu).

 

Vápnik má rád v tele kyslé prostredie a najlepšie sa vstrebáva, ak pijeme ovocné šťavy, jeho časťou dňa je podvečer a noc, kus syra na večeru je preto vynikajúcou voľbou. Nezabudnite, že len samotný vápnik nestačí.

Pre správne fungovanie organizmu je potrebný aj prísun ostatných vitamínov a stopových prvkov. Napríklad aj vitamínu D a kyseliny listovej, vďaka ktorým sa vápnik tele lepšie absorbuje.

 

Zdroje vápnika: pohánka, hrášok, brokolica, špenát, kel, tekvica, citróny, sezamové a slnečnicové semiačka, mak, mlieko, syry (najmä syr parmezán a tvrdé syry), sardinky a ryby (losos), vaječný žĺtok, sója, mandle, ružičkový kel, brokolica, kapusta, orechy, strukoviny, ovsené vločky.

 

Fosfor

 

Po vápniku druhým najčastejšie zastúpeným minerálom. V tele človeka sa nachádza asi 650 g fosforu, 85 % je koncentrovaných v kostiach a zuboch, zvyšok je rozdelený v krvi a ďalších tkanivách, predovšetkým v srdci, obličkách, mozgu a svaloch.

Fosfor reaguje s mnohými ďalšími látkami, ale jeho najstálejším sprievodcom je vápnik. V kostiach je pomer vápnika a fosforu 2:1.

V ostatných tkaninách je však pomer fosforu k vápniku oveľa vyšší.

Fosfor pomáha aj k aktivácii vitamínu B a umožňuje jeho priaznivé pôsobenie.

 

Funkcie v organizme: podieľa sa na stavbe kostí a udržuje ich v dobrom stave, pomáha vytvárať zubnú sklovinu a posilňuje zuby, dôležitý pre premenu bielkovín, tukov a glycidov, nevyhnutný pre výmenu viacerých minerálnych látok (vápnik, horčík), zložka prostetických skupín enzýmov, reguluje acidobázickú rovnováhu, s jeho premenou súvisí energetický metabolizmus, dôležitý pri svalovej kontrakcii, pri prenose vzruchov z mozgu do všetkých telesných tkanív, pomáha sekrécii hormónov, nevyhnutný pre tvorbu nukleových kyselín

 

Príznaky nedostatku:  Môže viesť k lámavosti kostí a zubov, únave, telesnej slabosti, strate chuti do jedla, bolestiam kĺbov a k zvýšenej náchylnosti k infekciám.

Pravdepodobnosť nedostatku u človeka je malá. Väčšina ľudí získava všetok potrebný fosfor z dennej potravy.

 

Príznaky nadbytku: Dlhodobo nadmerný príjem fosforu potlačuje vstrebávanie vápnika a spôsobuje poruchy metabolizmu.

 

Zdroje: Tekvicové semenná, obilniny, jačmenné lístky, mak, strukoviny, mlieko a mliečne výrobky, čerstvé mäso, ovocie.

 

Sodík (Na)

 

Funkcie  v organizme: reguluje osmotický tlak v tekutinách, udržiava objem mimobunkovej tekutiny, reguluje pH v tekutinách, napomáha tvorbe HCl v sliznici žalúdka, neutralizuje tráveninu v tenkom čreve, umožňuje prenos nervových vzruchov a prácu svalov, upravuje dráždivosť svalov

 

Väčšinu prijímaného sodíka tvorí chlorid sodný NaCl – kuchynská soľ. Soľ je veľmi potrebná pre ľudské telo, ale dôležitá je aj jej kvalita, predovšetkým jej úprava. Soliť je potrebné vždy podľa stavu organizmu a situácie.

Norma soli je 5 až 15 gramov denne. Pri vysokom krvnom tlaku len 1 gram denne.

V lete pri značnom potení je potreba soli väčšia, rovnako aj pri vysokom fyzickom zaťažení.

 

Príznaky nedostatku: nechutenstvo, úbytok na váhe, pokles syntézy bielkovín a tukov, poruchy vodného režimu v tele, únava, bolesti hlavy, depresie, svalové kŕče, poruchy schopnosti jasne myslieť a v lete nebezpečenstvo úpalu

Príznaky nadbytku: vysoký krvný tlak, choroby obličiek, žalúdočné problémy

 

Zdroje: kuchynská soľ, chlieb, hrach, mäso rýb – hlavne tuniak, syry, maslo, mrkva, červená repa, kukuričné plátky, špenát, hovädzie mäso

 

Draslík

 

Draslík je na rozdiel od sodíka v tele uložený prevažne vnútri buniek a je potrebný pre mnohé biochemické procesy. Nedostatok draslíka poškodzuje nervovú činnosť a srdce.

Draslík je tretím najčastejším minerálom v ľudskom tele – po vápniku a fosfore. Takmer všetok draslík je obsiahnutý vovnútri buniek. Naše telo potrebuje pomerne veľké množstvo draslíka, ale v dôsledku konzumácie 3- až 5-násobne väčšieho množstva sodíka ho máme menej, ako potrebujeme.

Zvýšená potreba je pri väčšej strate tekutín akéhokoľvek druhu z organizmu.

 

Funkcie v organizme: pomáha v prevencii vysokého krvného tlaku, srdcových a mozgových príhod,  reguluje pH a osmotický tlak v bunkách, udržiava objem telesných tekutín, podieľa sa na transportnom systéme výstupu sodíka z buniek a vstupu draslíka do buniek, umožňuje prenos nervových vzruchov, prácu svalov, nevyhnutný pre metabolizmus sacharidov a bielkovín – reguluje výmenu vápnika, vo väčšom množstve pôsobí diureticky – pomáha z tela odstraňovať škodlivé látky

 

Nedostatok: hyperfunkcia štítnej žľazy, poruchy činnosti svalov – svalová slabosť, tráviace ťažkosti, nauzea (nevoľnosť až zvracanie), poruchy krvného obehu, srdcová arytmia, zvýšená dráždivosť

 

Nadbytok: svalová únava, srdcové arytmie až zastavenie činnosti srdca, hnačky, napínanie, zvracanie

 

Zdroje: čerstvé ovocie a zelenina – banány, marhule, sušené ovocie, citrusy, zemiaky, špenát, paprika, biela fazuľa, hrach, sója, vlašské orechy, mandle, ryža, teľacie, hovädzie mäso, vajcia, mlieko a mliečne výrobky

 

Horčík

Popri draslíku je horčík najdôležitejším vnútrobunkovým minerálom a je nenahraditeľný pre množstvo telesných funkcií, vrátane prenosu nervových impulzov, tvorby zubov a kostí a svalových sťahov. Je tiež dôležitý pre naše nervy, transportuje cukor do buniek a asistuje pri jeho premene na energiu.

Podporuje aj účinok inzulínu. Vďaka nemu sa zlepšuje využitie kyslíka v bunkách. Bez horčíka nefunguje správne ani trávenie.

Pomáha pri vstrebávaní vápnika, jeden bez druhého v tele nemôžu správne fungovať.

 

Tiež pomáha udržať naše zuby zdravé, pretože chráni zubnú sklovinu a zvyšuje odolnosť voči zubným kazom. Zlepšuje aj pamäť a úsudok.

Upravuje krvný tlak a pomáha zlepšovať srdečnú činnosť. S lecitínom a vitamínom B 6 upravuje cholesterol, reguluje funkciu štítnej žľazy, u mužov sa podieľa na správnom fungovaní prostaty a alergikom pomáha pri precitlivenosti na alergény.

 

Funkcie v organizme: pomáha pri prevencii srdcových chorôb a arytmií, zmierňuje príznaky chronickej únavy, znižuje krvný tlak, pomáha v prevencii cukrovky, aktivátor enzýmov, zúčastňuje sa na vyše 100 enzymatických procesoch, nevyhnutný na tvorbu kostí, zubov, chrupaviek, významný pre nervovo-svalovú činnosť, utišuje nervový systém, podporuje činnosť čriev, žlčníka a močového mechúra, regulátor výmeny vápnika, dôležitý pre tvorbu ochranných látok.

 

Vzťah medzi prijímaným množstvom vápnika a horčíka musí byť v pomere 2:1. Vápnik a horčík sa zlučujú s albumínmi bielkovín, a keď je bielkovín málo, vylučujú sa z organizmu. Horčík sa musí podávať spolu s vitamínom E, C a s vitamínmi B 2 a B 6.

 

Nedostatok: zhoršuje priebeh každého ochorenia, je totiž prítomný vo väčšine biochemických reakcií v tele. Veľkou konzumáciou živočíšnych bielkovín a tukov ochudobňujeme naše telo o horčík. Taktiež častým užívaním liekov, antibiotík, antikoncepčnými tabletkami, ale aj konzumáciou chemických prísad v jedle, alkoholom.

 

Nedostatok horčíka možno bežne pozorovať u osôb pod stresom, a u osôb, ktoré konzumujú mnoho sladkostí a bielej múky. Nedostatok horčíka spôsobuje u človeka nepravidelný srdcový rytmus, srdcové infarkty, ochabnuté svaly,  neobvyklú slabosť, nepríjemné kŕče, ale aj nočné pomočovanie a obličkové kamene.

 

Príznaky nadbytku: môže spôsobiť hnačky a nevoľnosť. Závažnejšie vedľajšie účinky sú svalová slabosť, letargia, zmätenosť a dýchacie problémy, ktoré vznikajú, ak organizmus nedokáže vysoké dávky horčíka spracovať.

 

Zdroje: Jeho dobrým zdrojom sú orechy, pšeničné klíčky, obilie, ryža, banány, sezamové semeno, droždie, morská soľ, strukoviny, ovsené vločky, celé zrná, otruby, tmavozelená listová zelenina, sója, syry, kakao, orechy, čokoláda.

 

Chlór (Cl)

 

Funkcie v organizme: reguluje koloidno – chemickú rovnováhu v krvi, vplýva na osmotický tlak a acidobázickú rovnováhu, nevyhnutný pre tvorbu HCl v sliznici žalúdka, dôležitý pre výmenu katiónov, najmä sodíka

 

Príznaky nedostatku: hypochlorémia a iné poruchy, ktoré súvisia s premenou sodíka, draslíka a iných katiónov, narušenie chemickej rovnováhy a krvného obehu

 

Príznaky nadbytku: Chlór prijímame v podobe kuchynskej soli a v pitnej vode. Nadbytok soli prispieva nielen k zvýšenému krvnému tlaku, ale môže vyvolať aj migrénové záchvaty, rakovinu žalúdka a poškodenie obličiek. Chlór z pitnej vody ničí vitamín E a črevné baktérie.

 

Zdroje: je prospešný v organickej forme ( syry, zelenina, obilniny). Významným zdrojom je kamenná a morská soľ, ako aj pitná voda. Chlórovaná voda má však na organizmus nepriaznivý účinok.

 

Síra (S)

 

Funkcie v organizme: cez sírne aminokyseliny sa zúčastňuje na oxidačno-redukčných a detoxikačných reakciách, významná funkčná zložka vitamínu B 1 a biotínu, súčasť inzulínu, potrebná pre zdravie vlasov, nechtov a kože

 

Príznaky nedostatku: poruchy metabolických procesov – v oxidačno-redukčných a detoxikačných reakciách

 

Zdroje: syry, obilniny, strukoviny, tmavolistová zelenina, mlieko a mliečne výrobky, mäso, vajcia

 

Mikroelementy

Mikroelementy (stopové prvky): železo, meď, zinok, jód, selén, mangán, fluór, chróm, molybdén, kobalt a ďalšie. Náš organizmus využíva len niekoľko tisícin alebo milióntin gramov stopových prvkov, ich prítomnosť v organizme je však pre udržanie zdravia nevyhnutná.

 

Fluór

 

Fluór je súčasťou kostí, zubov, štítnej žľazy a mozgu. Dostatočný príjem fluóru chráni organizmus pred výskytom osteoporózy.

Kladne pôsobí na činnosť nervovej sústavy, pečene a endokrinnej žľazy, podieľa sa na metabolizme glukózy, syntéze mastných kyselín a cholesterolu, pomáha udržiavať telesnú hmotnosť a krvný tlak, zvyšuje pôsobenie inzulínu a pôsobí preventívne proti vzniku cukrovky.

 

V mnohých krajinách sa pitná voda fluoriduje. Nadmerné užívanie fluóru sa však považuje za toxické. Fluór sa ukladá v kostiach a spôsobuje ich krehkosť a morfologické zmeny. Zlúčeniny fluóru, ktoré sa obyčajne používajú v zubných pastách, nie sú prirodzené.

Ak používate zubnú pastu obsahujúca fluór, môže naozaj dôjsť k jeho škodlivému predávkovaniu.

 

Prísun veľkého množstva fluóru pôsobí škodlivo, čo sa môže prejaviť napr. vo forme dentálnej fluorózy – tmavšieho sfarbenia a štrukturálnych zmien zubnej skloviny.

 

Zdroje: voda, morské ryby (makrela)

 

Chróm (Cr)

 

Funkcie chrómu: pomáha v tele udržiavať normálnu hladinu glukózy, pracuje s inzulínom v metabolizme glukózy, môže znižovať hladinu celkového cholesterolu, škodlivého LDL cholesterolu a triglyceridov, nevyhnutný pre štiepenie bielkovín, tukov, a sacharidov

 

Príznaky nedostatku nesprávne využívanie glukózy – vznik cukrovky, znížený metabolizmus aminokyselín, zvýšená hladina triglyceridov a cholesterolu – dochádza k usadzovaniu tukov v aorte

 

Príznaky nadbytku:narušenie vstrebávania železa a zinku, astma

 

Zdroje: droždie, obilniny, celozrnné výrobky, kukurica, arašidy, zemiaky, slivky, teľacia pečeň

 

Jód (I)

 

V organizme sa nachádza asi 20 až 50 mg jódu, z toho 20 až 25 % je v štítnej žľaze, ktorá riadi rast detí, reprodukciu, funkciu nervov a svalov, štiepenie bielkovín a tukov, rast nechtov a vlasov a využitie kyslíka v každej telesnej bunke. Jód je v tele uložený predovšetkým v štítnej žľaze, ktorá si ho vyberá z krvi.

Pri nedostatku jódu v potrave sa štítna žľaza zväčšuje a vzniká struma alebo hrvoľ.

 

Funkcie v organizme: nevyhnutný pre správnu funkciu štítnej žľazy, podieľa sa na tvorbe hormónov štítnej žľazy (tyroxín, dijódtyrozín), ktoré riadia látkovú výmenu vo všetkých telesných bunkách.

 

Napriek tomu, že ľudské telo potrebuje len nepatrné množstvo jódu, je taký dôležitý, že sa zaviedlo jeho pridávanie do soli. Zavedenie jodidovanej soli eliminovalo závažnú formu mentálnej retardácie – kretenizmus.

Aj keď je dôležitosť tohto prvku dostatočne známa, jeho nedostatkom trpí asi 1,6 miliardy ľudí, predovšetkým v rozvojových krajinách.

 

Príznaky nedostatku: zväčšenie štítnej žľazy – struma, nedostatok hormónov štítnej žľazy (hypotyreóza), ktorá sa prejavuje únavou, suchou pokožkou, chrapľavým hlasom, znižovaním mentálnych schopností, nedostatok jódu spôsobuje aj poruchy mentálneho vývoja detí

 

Príznaky nadbytku: riziko predávkovania je nízke – vzniká pri dávke 30- krát väčšej ako je doporučená dávka, spôsobuje afty, opuchy slinných žliaz, kožné vyrážky, bolesti hlavy, zvracanie, hnačka

 

Zdroje: morské ryby (napr. treska, morská šťuka, makrela, tuniak, sardinky), jodidovaná morská a kamenná soľ, morské riasy, mlieko a mliečne výrobky, vajcia, zelenina, strukoviny, višne, čerešne, citrón, čokoláda

 

Kobalt (Co)

 

Má význam ako súčasť vitamínu B12. Podporuje vstrebávanie železa, jódu, syntézu DNA a cholínu.

 

Zdroje: arašidy, hovädzia pečeň, vlašské orechy, ovos, syry, zemiaky, chlieb, ryby

 

Kremík (Si)

 

Veľmi dôležitý stopový prvok, ktorý však býva často nedostatkovým. Zabezpečuje elasticitu ciev a kože. Ako súčasť kostí a chrupaviek priaznivo ovplyvňuje ich vývoj. Napomáha prijímaniu vápnika, rastu vlasov, nechtov a priaznivo ovplyvňuje metabolizmus tukov.

Kremík má aj protisklerotické účinky.

 

Je prítomný prevažne v rastlinných produktoch a vo všeobecnosti ho je v potrave dostatok. Nachádza sa najmä v chrupavkách a v spojivových tkanivách, špenáte, a v zelenej zelenine.

 

Meď (Cu)

 

Napomáha vstrebávaniu železa a tak zodpovedá aj za tvorbu hemoglobínu, nevyhnutý pri spracovaní vitamínov.

Priaznivo ovplyvňuje nervový systém a má protialergické účinky.

 

Funkcie v organizme: súčasť enzýmov, aktivátor dýchacích enzýmov, regulátor výmeny železa, podporuje vstrebávanie železa, dôležitá pre tvorbu červených krviniek, podporuje krvnú zrážanlivosť, spevňuje krvné cievy, kosti, šľachy a nervy, nevyhnutná v prevencii kardiovaskulárnych chorôb, pomáha udržovať plodnosť, zdravé vlasy a kožu.

 

Príznaky nedostatku sú zvýšená hladina cholesterolu, únava, poruchy srdcového rytmu, zníženie hladiny hemoglobínu v krvi, vypadávanie a lámavosť vlasov a anémia spojená s poruchou pigmentácie kože.

 

Príznaky nadbytku: nevoľnosť, bolesti žalúdka, poškodenie pečene, hnačky, bolesti svalov, zníženie hladiny zinku v krvi, ateroskleróza

 

Zdroje: strukoviny (hrach), špenát, šalát, artičoky, avokádo, cesnak, huby, paradajky, celozrnné výrobky, raž, zemiaky, čokoláda, kakao. orechy, sója, celozrnné cestoviny, orechy, bravčová, hovädzia pečeň a obličky.

 

Selén (Se)

Je nepostrádateľný pre telo ako antioxidant (chemická látka, ktorej prítomnosť v tele brzdí proces starnutia). Bez selénu by ľudský organizmus nerástol a nerozmnožoval sa, pečeň by neplnila svoju funkciu a netvorili by sa ani dôležité hormóny.

Nedávno vedci zistili, že selén je nevyhnutný pre tvorbu aktívnej formy hormónu štítnej žľazy, pre zdravú pokožku a vlasy a pre zachovanie normálneho zraku.

 

Spolu s vitamínom E bráni vzniku rakoviny, ktorú spôsobujú peroxidy a superoxidy vodíka. A tiež spolu s vitamínom E minimalizuje účinky olova a kadmia.

Podporuje liečbu chorôb ako skleróza multiplex, obehové choroby, svalová distrofia, (porucha vo výžive), reuma a pri sexuálnej impotencii orgánového pôvodu.

 

Funkcie v organizme: spolupracuje s vitamínom E na ochrane buniek, tukov a vitamínov, účinný v boji proti vírusovým infekciám, zmierňuje priebeh oparu a pásového oparu, dôležitý antioxidant – spomaľuje rast novotvarov, podporuje tvorbu antiteliesok, nevyhnutný pre srdce a krvný obeh, spolu s vitamínom E pomáha v prevencii rakoviny a srdcových ochorení, mozgových príhod, spolu s vitamínom E a horčíkom lieči angínu pectoris.

 

Nedostatok: poškodenie kostných svalov a svalu srdca, náchylnosť k chorobám, rýchlejšie starnutie. 

 

Príznaky nedostatku: zníženie imunity, zvýšený výskyt rakoviny, srdcových ochorení, kožné problémy, svalová slabosť, únava, nedostatok selénu počas tehotenstva môže zvýšiť riziko vrodených vád

 

Príznaky nadbytku:  nervozita, depresie, únava, podráždenie, nevoľnosť, zvracanie, hnačky, strata vlasov, poškodenie nechtov

 

Zdroje:  dary mora – slede, kraby, langusty, bravčové, hovädzie, teľacie obličky, pečeň, srdce, vaječný žĺtok, para orechy, obilniny, kukurica, celozrnné výrobky, ovsené vločky, hnedá ryža, huby, cibuľa, cesnak, brokolica, zelenina, pšeničné klíčky, cibuľa, rajčiny, avokádo, šošovica

 

Selén sa nachádza v pôde a v kameňoch, kumuluje sa v rastlinách a nimi vstupuje do potravinového reťazca. Selén je prítomný vo väčšine potravín. Jeho obsah však kolíše podľa pôdy, na ktorej sa dopestovali.

Európska pôda, v porovnaní s americkou, kanadskou a čínskou, je na selén pomerne chudobná.

 

Zinok

Zinok potrebuje každá bunka v tele. Je koncentrovaný v svaloch, kostiach, koži, obličkách, podžalúdkovej žľaze, očiach, u mužov v prostate. 

 

Funkcie v organizme: aktivizuje vyše 100 enzýmov trávenia a metabolizmu, aktivuje vitamín A (bez zinku sa vitamín A neuvoľní z pečene), reguluje pH, napomáha tvorbe HCl v sliznici žalúdka, podporuje imunitný systém – jeden z antioxidantov, pomáha v prevencii nachladnutia, chrípky, a iných infekcií, v liečení mnohých chronických chorôb – reumatická artritída, znížená činnosť štítnej žľazy, chronická únava a osteoporóza, urýchľuje liečenie rán, vredov, zranení, pooperačných rán a jaziev, pomáha liečiť anémiu, upravuje hladinu inzulínu,  upokojuje kožné problémy a tráviace ťažkosti, nevyhnutný pre normálny vývoj pohlavných orgánov, môže zlepšovať plodnosť, udržovať zdravé vlasy a nechty, dôležitý pre formovanie kostí, spolu s meďou a so znížením jódu zvyšuje psychické schopnosti, likviduje stratu čuchu a sluchu.

 

Akýkoľvek výkyv v hospodárení so zinkom alebo vitamínom A zvyšuje potrebné množstvo minimálne na 50 mg denne, pri vážnych ochoreniach až na 180 mg denne.

 

Príznaky nedostatku: horšie hojenie rán, vyššia náchylnosť k nachladnutiu, strata čuchu a chuti, kožné problémy – akné, ekzém, psoriáza, zhoršené hojenie rán, porucha tolerancie cukru v krvi, poruchy v činnosti pečene, zlé videnie za šera, nedostatočná funkcia pohlavných orgánov, zníženie množstva spermíí, pri veľkom nedostatku spôsobuje zaostávanie fyzického a duševného vývoja

 

Príznaky nadbytku: zvracanie, hnačky, brušné bolesti, žalúdočné krvácanie, poruchy imunity, zníženie hladiny prospešného cholesterolu

 

Zdroje: múka, chlieb, strukoviny (fazuľa, hrach, sója), hovädzie a bravčové mäso, pečeň, hydina, vajcia, ryby, ustrice, syry, orechy, tekvicové semená, pšeničné klíčky, semená dyní

 

Železo (Fe)

Železo je jeden z nevyhnutných prvkov v našom organizme (niektoré literárne zdroje ho zaraďujú medzi makroelementy). Pre tvorbu hemoglobínu je okrem železa potrebný aj vitamín C, meď, kobalt, vitamíny B2, B6, B9 a B12.

Ak sú zásoby železa v organizme dostatočné, podporujú životaschopnosť, funkciu imunitného systému a bystrý intelekt.

 

Funkcie v organizme: aktivátor dýchacích enzýmov, zabezpečuje prenášanie kyslíka (hemoglobín), zásobuje svaly kyslíkom (myoglobín), nevyhnutný pre tvorbu červených krviniek, lieči chudokrvnosť z nedostatku železa, veľmi potrebný v tehotenstve pre vývin plodu, tiež u detí v období rastu.

 

Príznaky nedostatku: zníženie počtu červených krviniek a obsahu hemoglobínu v nich, anémia z nedostatku železa, slabosť, únava, bledosť, bolesti hlavy, búšenie srdca, nižšia odolnosť voči infekciám

 

Príznaky nadbytku: zvýšené riziko chronických chorôb – cukrovka, cirhóza, ateroskleróza, rakovina hrubého čreva, srdcové ochorenia

 

Zdroje: ryby, melasa, hovädzia a teľacia pečeň, hovädzie, jahňacie mäso, šťava zo sliviek, sušené marhule, orechy, sezam, semená slnečnice, tekvicové semená, ľan, mak, kokos, hrozienka, pšeničné klíčky, otruby, strukoviny, listová zelenina, špenát, pažítka a petržlenová vňať.

 

e-book zdarma 2

Chcete dostávať tipy na štíhlu líniu?

Zanechajte mi na seba kontakt a ja vám horúce novinky pošlem.


Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

5 myšlienky “Minerálne látky a ich úloha