Testy na potravinové alergie – nevyhnutnosť alebo biznis? Čítajte názor odborníka


Food IgG-3

Najskôr prišla jedna klientka: Chcem schudnúť, ale…

Potom prišla druhá s tým istým.

Potom tretia, piata, desiata.

A potom, potom už toho bolo na mňa akosi priveľa. Za každým z tých „ale“ nasledovalo totiž jedno a to isté: Zoznam potravín, ktoré nemôže jesť, lebo jej to vyšlo v testoch.

Zúfalá situácia zúfalého výživového poradcu.

Ak nevieš, spýtaj sa tých, ktorí to vedia, učili ma odmalička. A tak nasledoval email s prosbou o stretnutie. Odpoveď prišla vzápätí – Stretnem sa s vami rád, sám riešim takéto problémy vo svojej poradni.

Pôvodne to mala byť len moja súkromná konzultácia, aby som lepšie vedela pomôcť svojim klientom schudnúť. Ako sa však aj neskôr ukázalo, vôbec nejde o záležitosť len niekoľkých ľudí.

A tak sa zrodilo rozhodnutie rozhovor uverejniť a možno aj pomôcť v rozhodovaní ďalším.

 

Slovo má doc. MUDr. Pavel Kohout, PhD., vedúci lekár metabolickej Jednotky intenzívnej starostlivosti Fakultnej Thomayerovej nemocnice v Prahe.

 

 

Predstavte si, pán docent,  takúto situáciu: Mám nadváhu a prídem za vami, aby ste mi pomohli schudnúť. Súčasne však vytiahnem niekoľko listov formátu A4, kde mám vypísaných 50, 60, 100 rôznych potravín, ktoré nesmiem jesť. Čo urobíte?

 

V prvom rade sa vás opýtam, na podklade čoho by ste mali vylučovať tie potraviny. To je základná otázka.

 

Hneď vám na ňu odpoviem – moja lekárka mi povedala, že si mám dať urobiť takéto vyšetrenie.

 

To, čo mi ukazujete, je vyšetrenie proti jednotlivým potravinovým antigénom v rade IgG a IgA. To je záležitosť, ktorá je teraz veľmi populárna. Nikde sa však už v súčasnosti nepoužíva na detekciu neznášanlivosti, a tobôž nie na detekciu alergie na potraviny.

Je to jeden veľký podvod. Toto vyšetrenie vám zistí z krvi, či máte protilátky v rade IgG na jednotlivé potravinové antigény.

 

Čo to urobí?

 

Vysvetlím. V živote máte situácie, kedy vám rôzne kolíše črevná priepustnosť. Teda črevo prepustí niektorý z antigénov, ktoré by normálne nemalo a v tej chvíli telo proti nemu vytvorí protilátky. Ale to neznamená, že po druhý, po tretí, po štvrtý alebo po desiaty raz vy tú potravinu neznášate.

 

Čo to teda znamená?

 

Znamená to len toľko, že onú potravinu jete častejšie než inú potravinu. Dostávame sa potom do absolútne zúfalej situácie, keď ľudia prídu s papierom, aký mi ukazujete a podľa ktorého ak by sme sa ním mali prísne a presne riadiť, tak by sme prakticky nedokázali zostaviť nijakú diétu. Nezostalo by v nej totiž jediné jedlo, na ktoré by konkrétny človek nebol „alergický“.

 

Je fakt, že ak nefunguje trávenie, nefunguje ani chudnutie. Ale sú tieto testy dôkazom, že trávenie nefunguje?

 

V žiadnom prípade tieto testy nie sú dôkazom, že s trávením niečo nie je v poriadku. Dokonca imunologická a alergologická spoločnosť vydala vyhlásenie, že na podklade týchto testov sa nedá hovoriť o neznášanlivosti alebo o alergii na potraviny.

V podstate nám tieto testy nehovoria prakticky nič.

 

Spomenuli ste, pán docent, mnohým alebo väčšine nič nehovoriace spojenia IgG, IgA. Môžete ich vysvetliť tak, aby to pochopil aj laik?

 

Sú to typy protilátok, ktoré sa vyskytujú v našom tele. IgA sú sekrečné protilátky, ktoré sa vyskytujú väčšinou na povrchu našich slizníc – v nose, slzách, ústnej dutine, v čreve. Zväčša slúžia ako prvá bariéra proti niektorým antigénom, ktoré človek neznáša. Dokáže ich „vyviazať“, aby odišli z tela preč.

Protilátky v rade IgG sú tzv. dlhé pamäťové protilátky, ktoré organizmus má. Znamenajú, že ste sa stretli s danou potravinou a pretože sa z nej nejaká časť dostala ďalej, vytvorili ste si proti nej protilátky. Ale neznamená to, že na ňu budete zle reagovať.

IgE majú najrýchlejšiu reakciu. Znamenajú alergickú reakciu.

 

IgE  sú teda tie látky, ktorých by sme sa mali obávať?

 

Áno, ale neznamená to, že keď budete mať negatívne protilátky v rade IgE, to znamená tie alergické, že nemôžete mať alergiu alebo alergickú reakciu. Pretože tá ešte môže byť ďalšími mechanizmami, napríklad bunkovou imunitou atď. a tá sa týmto nezistí.

 

Čítala som nedávno článok, v ktorom sa písalo, že ani pozitívny laboratórny nález nemusí byť jednoznačným dôkazom alergie, a to ani v prípade pozitívnych IgE protilátok, ktoré sa kedysi považovali za úplne spoľahlivé. Čo je teda stopercentným dôkazom, že má človek potravinovú alergiu?

 

Celé je to ešte  o trochu zložitejšie. Protilátky radu IgE znamená, že máte vlohu na túto reakciu. Ale to, čo je najpodstatnejšie a prečo to nie vždy funguje, je, že nie vždy antigén z danej potraviny sa dostane do vášho tela. Záleží na podmienkach, v akých sa nachádzate, keď sa tam antigén dostane.

Napríklad: za normálnych okolností sedíte, ste v pohode, dáte si nejaké jedlo a nič sa nestane. V okamihu, keď ste dajme tomu po nejakom veľkom športovom výkone, napríklad by ste odbehli 10 kilometrov slušnou rýchlosťou, alebo budete vo veľkom strese, alebo ste nedávno prekonali nejaké ochorenie, dôjde k zmene črevnej priepustnosti a ten antigén sa tam dostane. Takže dvadsaťkrát nemáte žiadnu reakciu na nejakú potravinu a zrazu ju máte.

Zdá sa to nelogické,  je to však normálna fyziologická reakcia, keď o tom niekto premýšľa. Ale diagnostika potravinovej alergie je extrémne ťažká.

 

Pripomína to pátranie Sherlocka Holmesa po vrahovi… Ak teda chcem vedieť, či mám „len“ potravinovú neznášanlivosť alebo alergiu na nejakú potravinu, ktorú už naozaj treba riešiť, čo je jednoznačne spoľahlivé?

 

Najspoľahlivejšia je dobre urobená anamnéza. Urobíme s daným človekom časovú snímku. Teda zistíme, či reakcie, ktoré má, sú vždy po danej potravine.

 

Čiže viesť si podrobne jedálniček?

 

Presne tak. Viesť si podrobne jedálniček a zapisovať si reakcie. Je tu niečo, čo ľudia nevedia. Myslia si, že zjedia danú potravinu a budú mať reakciu. Ale latencia nástupu môže byť od jednej minúty až do siedmich dní. Takže tým je to ešte zložitejšie.

To je jedna vec, viesť si jedálniček a potom je to ešte kombinácia všetkých ďalších ukazovateľov, ktoré máme: kožné testy, tzv. Prick testy alebo náplasťové testy, protilátky radu IgE.

Keď toto máme, môžeme urobiť tzv. malý expozičný test pomocou placebových tabliet alebo potom veľký pomocou jedla.

 

Po tomto všetkom, ako ste, pán docent, vysvetlili, aká dlhá a komplikovaná cesta je na zistenie intolerancie alebo alergie, sa spýtam natvrdo: Aký význam má, že lekár pošle pacienta na testy, ktoré nemajú žiadnu vypovedaciu praktickú hodnotu pre daného človeka? Navyše, tie testy vôbec nie sú lacné, stoja 300 eur.

 

U nás napríklad už gastroenterologická spoločnosť ľudí na takéto testy neposiela. Komunikujeme s imunologickou spoločnosťou, aby to nerobili ani imunológovia, pretože je to zavádzajúci test, ktorý je nanič. Riešili sme to na minuloročnom gastroenterologickom zjazde.

 

Takže brať u konkrétneho človeka takéto testy do úvahy alebo nie?

 

Nie. Jednoducho si ich netreba všímať. Je to len biznis.

 

MUDr. Pavel Kohout

Doc. MUDr. Pavel Kohout, PhD., popredný český gastroenterológ, vedúci lekár metabolickej Jednotky intenzívnej starostlivosti II. internej kliniky a Centra výživy Fakultnej Thomayerovej nemocnice v Prahe. Zaoberá sa predovšetkým idiopatickými črevnými zápalmi, celiakiou, ovplyvnením črevnej mikroflóry a liečebnou výživou.

A ak vám ten človek povie: Ale ja som tie potraviny vyradila a cítim sa lepšie, lepšie sa mi chudne, atď.?

 

Ak je ten človek presvedčený, že to jesť nebude, tak je potom mojou povinnosťou nájsť iné potraviny, ktoré obsahujú zložky, ktoré sú v potravine, ktorú on jesť nechce, alebo kvalitné potravinové doplnky, v ktorých budú.

 

Keď zoberieme len posledných pár rokov: máme už davovú psychózu bezlepkovej diéty u ľudí, ktorí ju nepotrebujú (lebo lepok okrem iného lepí črevá a je zodpovedný za kopu ochorení), davovú psychózu bezlaktózovej ditéy u ľudí, ktorí ju nepotrebujú (lebo mlieko je jed a zahlieňuje). Teraz je tu však niečo, čo z výživy ľudí vyraďuje celé skupiny základných potravín, vrátane vlákniny, bielkovín atď. Priznám sa vám, pán docent, že je to tendencia, ktorá ma osobne desí. Vás nie?

 

Ale áno, desím sa tohto trendu aj ja a bojujem proti nemu. Tak ako som hovoril – ja tým testom neverím a snažím sa to ľuďom vysvetliť, vyvrátiť atď.

Poznáte moje názory a dobre viete, že som odporcom zlých výživových poradcov. Dobrý výživový poradca je poklad, zlý je veľké nebezpečenstvo.

Ďalšie veľké nebezpečenstvo je internet, kde si ľudia môžu nájsť všetko bez toho, aby akýmkoľvek spôsobom dokázali rozoznať, ktorá informácia je správna a ktorá im môže uškodiť. Ľudí veľmi priťahujú tzv. konšpiračné teórie typu: To, čo vám lekár nepovie. Znamená to na internete asi toľko, že: To vám poviem ja. Som z toho nešťastný.

Z môjho hľadiska je toto naozaj obrovský problém a trend, o ktorom ste hovorili, že vás desí, ma desí tiež.

 

 

Prečo sme podľa vášho názoru ochotní a schopní uveriť takýmto pseudoriešeniam?

 

Lebo ľudia nechcú počuť to, čo je pre nich síce najjednoduchšie, ale čo ich stojí nejaké úsilie: Začnite sa hýbať, jedzte pestrú stravu v menších porciách, než ste jedli dosiaľ. Toto pre ľudí a podľa nich nie je žiadna veda. Nie je to nič, čo by pre nich bolo zaujímavé.

 

A navyše to vôbec už nie je „in“…

 

Presne tak. Podľa mňa potrebujú nejaké barličky. Napríklad barličky bezlepkovej diéty. Bezlepková diéta nie je to, čo im pomôže. Pomôže im to, že sa začnú zamýšľať, čo v ktorom jedle je. To isté platí pre ketodiétu, pre delenú stravu. Po prvý raz začnú počítať kilojouly, zisťovať, v čom sú sacharidy, bielkoviny, tuky.

Ale je to filozofická otázka, ktorú nevyriešime u týchto ľudí. Ľudský organizmus alebo každé zviera, je pripravený na to, aby sa dokázal popasovať s podvýživou.

Preto preferujeme sladké, tučné, slané a odmietame horké. To, čo je horké, je jed. To, čo je sladké alebo tučné, má veľa energie. Preto to preferujeme, lebo sme nastavení tak, že toto nás udrží pri živote.  Ale žiaden organizmus, ktorý sa pohybuje po tejto planéte, nie je pripravený na to, že keď má na niečo chuť, tak to zje, aj keď ho to môže zabiť tým, že ho to privedie k obezite.

To isté sa týka pohybu. Voľakedy sa robilo všetko pre to, aby sa uľahčila práca, pretože aj práce, aj pohybu bolo veľmi, veľmi veľa. V súčasnosti je to však presne naopak. Teda to, čo bolo pre nás prirodzené, pohyb a hľadanie energeticky bohatej stravy, aby sme prežili, je to, čo nás v súčasnosti zabíja.

 

Na škatuľkách s cigaretami už pribudli hrôzostrašné obrázky ako memento pre fajčiarov. Čakám, zatiaľ márne,  kedy podobné obrázky pribudnú aj na obaloch všetkých výživových nezmyslov typu keksíky, salámy atď. Veď nám škodia minimálne tak ako nikotín?

 

Máte pravdu, ale dalo by sa to urobiť oveľa prozaickejšie. Ak vyratúvame náklady na chorobnosť súvisiacu s obezitou ako je  rakovina, infarkty a všetky ďalšie ochorenia, ktoré súvisia s naším prejedaním sa, tak podľa mňa nie je žiaden problém, aby štát zreguloval dane tak, aby boli viac zdanené sladké potraviny, potraviny, ktoré sú energeticky priveľmi bohaté a naopak, boli daňovo zvýhodnené potraviny, ktoré sú zdravé. Nemuselo by to byť úplne pri všetkých, ale aspoň pri niektorých. Napríklad znížiť dane pri zelenine a ovocí, aby ľudia boli aj ekonomicky tlačení viac ich konzumovať.

Z môjho hľadiska bonboniéry, dezerty, sladké nápoje sú luxus, ktorý ak nebudeme konzumovať, tak sa vôbec nič zlé nestane. Naopak. Tak prečo na ne nedáme daň, aká je pri tabakových výrobkoch? Toto by bola cesta, ak spoločnosti alebo manažmentu štátu naozaj záleží, aby ľudia chudli alebo boli zdraví.

 

A potom by sme sa nemuseli utiekať ani k takýmto testom, aké si ľudia dávajú robiť…

 

Súhlasím. Ale to nie je všetko. Treba hľadať spôsoby, aby mestá boli popretkávané cyklochodníkmi, aby bola možnosť niekde nablízku bezpečne zaparkovať, požičať si bicykel.  Prosto, vrátiť aj možnosť pohybu.

Inak sa budeme aj naďalej rútiť do záhuby.

 

Takže – zbohom zdravý rozum, nech žije biznis?

Aj ten v zdravotníctve?  Prečo a dokedy?

Alebo je to „len“ nevedomosť?

Niekedy mám pocit, že sa svet zbláznil…

 

 

Maja Hlavandová

 

 

P.S. Ak sa Vám tento článok páčil alebo si myslíte, že by mohol pomôcť niekomu z Vašich blízkych či známych, dajte im o ňom vedieť. Možno im pomôžete zachrániť nielen spomínaných 300 EUR.

 

 

 

e-book zdarma 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Chcete dostávať tipy na štíhlu líniu?

Zanechajte mi na seba kontakt a ja vám horúce novinky pošlem.


O Maria Hlavandová

Vitajte na mojej webovej stránke. Volám sa Maja Hlavandová a pomáham ľuďom pochopiť, prečo sa im zmenšilo oblečenie v skrini a ako to urobiť, aby aj tanier bol plný chutných jedál, aj chudnutie bolo príjemné a bez jojo efektu.

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *