Vajcia vzaté na milosť – sú výživné a neškodné


Vajcia_vzaté_na_milosť_chudnutie_pixabay_freeVajcia sú bohatým zdrojom bielkovín a viacerých esenciálnych živín. Objavujú sa dôkazy, že konzumácia vajec patrí ku kvalitnej strave a prispieva k lepšiemu pocitu nasýtenia po jedle, pričom sa dáva do súvislosti aj s lepšou reguláciou telesnej hmotnosti.

 

Okrem toho, zložky vaječného žĺtka podporujú prevenciu straty zraku vo vyššom veku.

 

Nedávne skvalitnenia farmárskej produkcie prispeli k prísnejším normám na bezpečnosť vajec, pričom v mnohých častiach Európy došlo k zníženiu salmonelovej kontaminácie.

 

Malý vplyv na cholesterol v krvi

V minulosti boli obavy, že pri konzumácii vajec a iných potravín bohatých na cholesterol dochádza k zvyšovaniu hladiny cholesterolu v krvi, teda aj vyššiemu riziku srdcových ochorení.

 

Vo väčšine prípadov však cholesterol zo stravy nevplýva na cholesterol v krvi natoľko ako množstvo a druh skonzumovaného tuku, s výnimkou niektorých osôb, ktoré sú na vyšší príjem cholesterolu citlivé.

 

Súčasné dôkazy naznačujú, že konzumácia vajec, ako súčasť zdravo vyváženej stravy, u väčšiny ľudí nevplýva významne na zvýšenie cholesterolu v krvi.

 

Výživové štúdie prípadov postihnutých srdcovým ochorením nezistili žiadnu súvislosť s pravidelnou konzumáciou vajec (až do šesť kusov vajec za týždeň), dokonca ani u ľudí, u ktorých už predtým bola zaznamenaná vysoká hladina cholesterolu.

 

Ďalšie zdravotné aspekty

Vieme, že potraviny s vysokým obsahom bielkovín vyvolávajú pocit sýtosti (nasýtenia po jedle). Toto viedlo vedcov, aby skúmali úlohu vajec pri vyvolávaní pocitu nasýtenia a manažmente telesnej hmotnosti.

 

Správy z dvoch riadených pokusov uvádzajú, že konzumácia vajec na raňajky zvyšuje pocit nasýtenia, v dôsledku čoho dochádza k nižšiemu príjmu kalórií cez deň.

 

Jedna štúdia ukázala, že pri konzumácii vajec na raňajky aspoň 5-krát v priebehu 8 týždňov došlo u ľudí s nadváhou, ktorí dodržiavali nízko kalorickú stravu, k väčšej strate telesnej hmotnosti ako u tých, ktorí na raňajky konzumovali rovnakú dávku energie z pečiva.

 

Predpokladá sa, že karotenoidy luteín a zeaxantín, nadchádzajúce sa vo vaječnom žĺtku, pomáhajú znižovať riziko vekom podmienenej degenerácie makuly, ktorá je hlavnou príčinou oslepnutia starších osôb.

 

Jedna štúdia ukázala, že pri 12-týždňovej konzumácii šiestich vajec do týždňa došlo k zvýšeniu hladiny zeaxantínu v krvi a k zvýšeniu optickej denzity makulárneho pigmentu.

 

Vyššia optická denzita makulárneho pigmentu pravdepodobne pomáha znižovať stres vyvolaný pôsobením slnečného svetla na oči (fotostres).

 

Priemerné slepačie vajce váži asi 60 gramov, z čoho 11 % predstavuje škrupina, 58 % bielok a 31 % žĺtok. Vaječný bielok pozostáva prevažne z vody (88 %) a bielkoviny (9 %), zatiaľ čo vaječný žĺtok pozostáva z vody (51 %), tuku (31 %) a bielkoviny (16 %).  Hlavné živiny vajca (tabuľka 1) vitamín D, vitamín B12, folát a selén, sa dávajú do súvislosti s prevenciou chronických ochorení, napríklad ochorením srdca, zvýšeným krvným tlakom, zhoršenou kognitívnou funkciou a vrodenými chybami.

 

Prehľad v UK zistil, že dospelí, ktorí jedávali tri a viac vajec za týždeň, mali významne vyšší príjem vitamínov B12, A a D, niacínu (vitamín B3), jódu, zinku a horčíka v porovnaní s tými, ktorí vajcia nekonzumovali.

 

Treba zdôrazniť pomerne vysoký obsah vitamínu D vo vajciach, pretože poznáme len málo potravinových zdrojov tohto vitamínu. Obsah jednotlivých živín vo vajciach sa dá ovplyvniť krmivom, ktoré sliepky dostávajú.

 

Poznáme napríklad vajcia so zvýšeným obsahom kyseliny dokozahexaénovej (DHA), omega-3polynenasýtenej mastnej kyseliny, ktorá je dôležitá pre vývoj mozgu, dobrý zrak, zdravé srdce a niektoré ďalšie telesné funkcie.

 

Tabuľka 1 Hlavné živiny v surových slepačích vajciach

Celé vajce

(v 100 g)

Vaječný bielok

(v 100 g)

Vaječný žĺtok

(v 100 g)

Voda (g) 75.1 88.3 51.0
Bielkovina (g) 12.5 9.0 16.1
Tuk (g) 11.2 Stopy 30.5
Vitamín A (µg) 190 0 535
Vitamín D (µg) 1.8 0 4.9
Ekvivalenty niacínu (mg)a 3.8 2.7 4.8
Vitamín B12 (µg) 2.5 0.1 6.9
Folát (µg) 50 13 130
Selén (µg) 11 6 20
Zinok (mg) 1.3 0.1 3.1
ód (µg) 53 3 140
Horčík (mg) 12 11 15

asuma niacínu (mg) a tryptofánu (mg) vydelená 60

e-book zdarma 2

Zdroj: www.eufic.org (krátené)

Ilustračné foto: Pixabay.com

Chcete dostávať tipy na štíhlu líniu?

Zanechajte mi na seba kontakt a ja vám horúce novinky pošlem.

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *